Funderar du på att bygga en utbyggnad? Ibland behöver man bygglov, för helt oväntade saker. Många som äger hus tänker inte på att man behöver bygglov till exempel för en ommålning av huset, för små utbyggnader, även på baksidan av huset, som inte syns mot gatan. En del tänker inte på att om de bygger en altan kan de behöva bygglov. Därför listar vi här några sådana förändringar på huset som faktiskt kräver bygglov:
Ska du bygga nytt hus, är det självklart att du behöver bygglov, men även om du gör utbyggnader på hus, som är större än 15 kvadratmeter stort. Även om det skulle gälla att utvidga ett garage, en källare, eller bygga en balkong, även om de inte syns mot gatan och allmänheten.
Funderar man på att bygga en mur, eller staket kan man behöva ett bygglov, liksom som du ska förändra tomten och använda den på ett annat sätt, som ett upplag för diverse saker. Grannarna kanske inte är så nöjda med att deras vy förändras av ett nytt upplag. Blir de tillräckligt missnöjda med den, kan de stämma dig som husägare och du blir tvungen att ansöka om bygglov i efterhand. Blir du inte beviljad det, blir du tvungen att ta bort det och förvara upplaget någon annanstans.
Vidare kan du komma att behöva ett bygglov för renoveringar inomhus, även om det inte är regel. Det är till exempel om du ändrar något i huset och förändrar bärande konstruktioner i huset. Flyttar du alltså en vägg, eller tar bort dem, och väggen är en del av den bärande konstruktionen kan du behöva bygglov alltså för detta. En bra regel är att ALLA saker som sker på utsidan av ditt hus ALLTID kräver bygglov. Att bygga en ny fönsterkupa, till exempel, kräver det ett bygglov, höjer du taket, kräver det bygglov.
Förändrar du fasaden till annat material kräver det bygglov, eller helt enkelt målar om huset i en annan färg, kräver det också bygglov. Det gäller i områden i en stad som har en detaljplan.
Så sammanfattar man allt detta, så krävs det bygglov för det mesta, utom renoveringar av kök, badrum och sovrum så länge du inte slår ut väggar eller flyttar dem.
Det är bättre att göra en bygglovsansökan för mycket än för lite, annars kan du bli tvungen att göra en i efterhand. Blir den då inte beviljad, blir du tvungen att göra om arbetet. Det gillar nog ingen, så ansöka om bygglov för att vara på den säkra sidan.
Bor du till exempel i södra Stockholm, säg i Huddinge finns det ett företag som arbetar enbart med att göra ansökningar om bygglov i Huddinge. Anlitar du ett sådant företag vet du att du är på den säkra sidan och slipper göra om arbetet. Du kan även rådfråga dem om funderingar som du kan tänkas ha, innan du påbörjar renoveringen. Då har du torrt om fötterna när du väl drar igång bygget.