Det finns många fördelar med att köpa ett arkitektritat hus. Har man kommit över en tomt i ett attraktivt område i Stockholm var den sannolikt inte gratis och det vore synd att inte anpassa huset till tomtens speciella förutsättningar och områdets karaktär. I Stockholm finns dessutom särskilda detaljplaner för områden som reglerar hur och med vilka material man får bygga. En arkitekt har koll på sådana saker och kan hjälpa till med att rita ett hus som både förhöjer och förhöjs av omgivningen.
Ett arkitektritat hus kan anpassas efter dig och din familjs personliga smak och behov. Hur många rum ni vill ha, hur stora de ska vara och hur de ska vara placerade, allt tar arkitekten fram i samråd med er. En arkitekts uppgift är att ta fram en bra planlösning för varje våning och få dem att fungera tillsammans och gentemot fasader och uterum. Ett kataloghus kan sällan uppfylla alla dessa krav, hur många tillval man än gör.
När ni anlitar en arkitekt är det bra om ni kan komma med så mycket information som möjligt till bordet. Egna skisser, drömmar och hårda fakta som vilka behov ni har i fråga om badrum, kök, och toaletter. Hur ni tänker er framtiden när barnen blir större, om ni har bil och om garageplats behövs.
Ofta gör en arkitekt ett första förslag efter att ha sett en tomtritning och hört era förslag, och gör sedan ett besök på tomten för att begrunda aspekter som solförhållanden, omgivande bebyggelse och växtlighet, eventuella vägar eller gator i närheten. Ni får sedan ett första förslag som ni kan diskutera. Man måste inte gilla allt som arkitekten föreslår, ett första utkast är just ett första utkast. Ofta krävs det några möten och ganska många ändringar innan alla blir nöjda.
I ett första steg tar arkitekten fram skisser, illustrationer och plan- och fasadritningar på hur huset ska se ut och de handlingar som krävs för att söka bygglov. Detta arbete bör ta mellan en och två veckor. Arkitekten kan även hjälpa till med bygglovsansökan så att den blir korrekt.
Om man vill kan man sedan presentera arkitekthandlingarna för byggföretaget som utifrån dem tar fram själva bygghandlingarna, dvs de detaljerade ritningarna som byggarna och hantverkarna ska utifrån när de bygger huset. Men man kan också låta arkitekten ta fram bygghandlingar och ta in offerter från byggföretag. Har man förtroende för att arkitekten vet vad man vill ha kan det vara bra att fortsätta samarbetet till dess att huset är klart. Detta byggsätt, när arkitekten ansvarar för hela processen från ritbord till färdigt hus, kallas totalentreprenad. Vill du istället samordna delar av processen själv och hyra in samordna de olika hantverkarna, kan du komma billigare undan men din arbetsinsats blir mycket tyngre. Detta byggsätt kallas delad entreprenad.
I slutändan är det det färdiga huset som räknas, och hur mycket kraft, tid och pengar du vill lägga ner. Alla sätt är relativt dyra i Stockholm, men att anlita en arkitekt för hela projektet behöver inte bli speciellt mycket dyrare än att köpa ett kataloghus med tillval, och värdet på det färdiga huset väger garanterat upp den extra kostnaden.
Läs mer på http://www.arkitektstockholm.biz/.